Фрижидерот е далеку најпотребниот апарат за домаќинство на домаќинството. Понекогаш не е лесно да се одлучите за моделот на нов фрижидер – нашиот совет е само дизајниран за да ви го олесни тоа..

Пред да одлучите за бренд, дали тоа ќе биде фрижидер zanussi или некоја друга, ќе треба да одлучите кој фрижидер треба да го купите – самостојна или вградена. Вградените апарати ќе бидат вградени во специјална ниша, со што ќе се заштеди простор во кујната. Сепак, цената на таквата опрема ќе биде значително поголема од одделно вградената опрема, која ќе ги има истите карактеристики.. Ако зборуваме за видовите на фрижидери, опрема за ладење е поделена на: еднокоморен, дво-коморен, страничен фрижидер, замрзнувач на градите и фрижидер за вино. Последните две сорти се доста специфични, не се наменети за широка употреба..

Фрижидер со еден оддел ќе има една врата – и за фрижидерите и за замрзнувачките простории, фрижидерот со две прегради ќе има своја врата за секој оддел – ова ви овозможува значително да заштедите енергија, како и да имате зголемен волумен на замрзнувач.

Што се однесува до големината и обемот на единицата, за обично семејство од 4 лица ќе биде доволно волумен на фрижидер од 200-350 литри, за големо семејство можете да изберете модел со волумен од 400 литри. При изборот на волуменот на фрижидерот, прашајте за волуменот на преградите, бидејќи ако сакате да чувате замрзнат зеленчук и овошје за зима, тогаш обемот на одделот за замрзнување треба да биде поголем. Ако зборуваме за висината на единиците, тогаш тие можат да бидат од 150 до 210 см. Ако зборуваме за видот на одмрзнување, тогаш можете да изберете од три типа – системот за капе, рачно и системот „знам мраз“. Треба да се напомене дека во современите модели, рачното одмрзнување практично не се користи. Најмодерниот систем може да се нарече No Frost, во кој мразот воопшто не се формира. Забележете дека ќе има доста мала влажност во коморите со No Frost, така што храната треба да се стави таму во контејнери.

При изборот на фрижидер, треба да обрнете внимание на видот на неговата потрошувачка на енергија, бидејќи е многу важно да се даде предност на економски модел, тие ќе бидат етикетирани како А или А+. И, се разбира, внимателно изберете го дизајнот на вашата нова аквизиција, бидејќи денес има многу бои и многу отпечатоци што ги украсуваат фрижидерите. Ова му овозможува на фрижидерот да се претвори од апарат за домаќинство во вистинска внатрешна декорација.

Извор: https://ma.knowwoow.com/razno/10511-korisni-soveti-za-izbor-na-frizhider.html