Разликуваме неколку видови машини за миење садови: вградни, полувградни и самостојни. Сите овие се достапни во различни димензии, така што секој корисник може да го најде она што најдобро им одговара на неговите индивидуални потреби. Најраспространетите и најпосакуваните димензии на машините за миење садови се движат од 45 до 60 см во ширина и 82-86 см во висина. Во поголемите машини за миење садови може да поставите чинии и друг прибор на 12 до 16 комплети, додека во помалите, може да се сместат 9 до 11 комплети.

Тесно машини за миење садови се погодни за луѓе кои живеат во многу мали апартмани и кои треба да го искористат максимумот или секој сантиметар простор. Тие може да бидат самостојни или вградни и може да претставуваат совршено решение за секој што поминува многу време надвор од дома, што ретко подготвува оброци и на тој начин никогаш не би ја наполнил машината за миење садови до нејзиниот полн капацитет.

Добрата вест е дека овие модели ги имаат сите предности како и нивните поголеми „соработници“, само со помала големина.

Малата машина за миење садови (со ширина од 45 см) е идеално решение за луѓето кои живеат сами и кои не користат многу садови, а сепак се темелно незаинтересирани да ги мијат чиниите на рака секој ден. Мини машината за миење садови е, исто така, соодветен избор за оние кои не сакаат претерано да ги изложуваат своите чувствителни раце на вода и на хемикалии, било од здравствени или од естетски причини.

ВГРАДНИ МАШИНИ ЗА МИЕЊЕ САДОВИ

Вградните машини за миење садови може да се вградат под површинската плотна што значи дека ќе добиете драгоцен работен простор. Можете да ја скриете вратата од вашата машина за миење садови зад надворешноста на кујната за беспрекорно да се вклопи во изгледот, па дури и не би се забележало дека ја има во кујната. Таа може да биде целосно вградена, така што контролната табла да биде скриена, или може да се интегрира на таков начин што нејзината контролна табла ќе биде видлива.

Вградните машини за миење садови на Горење се достапни во многу модели и се достапни, ефикасни, квалитетни и технолошки софистицирани асистенти во кујната, така што вие едноставно ќе се вљубите во нив. Тие нудат неспоредлив комфор, можат да се пофалат со долг животен век, заштедуваат енергија и се горди со најсовремениот дизајн.

САМОСТОЈНИ МАШИНИ ЗА МИЕЊЕ САДОВИ

Самостојните машини за миење садови се независни апарати за домаќинството. Може да ги инсталирате на посакуваното место заедно со другите кујнски елементи. Може да го изберете оној модел што е привлечен и убаво може да се вклопи во вашата кујна. Бидејќи секоја самостојна машина за миење садови има можност да го отстрани горниот панел, таа може да се инсталира и под работната плоча. Сепак, не може да ги поставите зад другите кујнски елементи или зад надворешниот лик. Изборот на самостојни машини за миење садови е, всушност, мошне широк, така што лесно може да го најдете само оној модел што ви треба и она што отсекогаш сте го сакале.

НАЈЕФИКАСНИ МАШИНИ ЗА МИЕЊЕ САДОВИ

Европските организации на потрошувачи редовно ја тестираат ефикасноста на машините за миење садови. Тие го сторија ова во последните неколку години и повторно ја избраа најефикасната машина за миење садови меѓу 155 селектирани, тестирајќи ги машините за миење садови според нивните основни критериуми: потрошувачка на енергија и вода, времетраење на програмите, ниво на бучава, погодност и квалитет на градбата. Вградната машина за миење садови на Горење Smart Flex се искачи до 8-то место на ова рангирање, што е извонредно достигнување за словенечки производител на машини за миење садови. Благодарение на резултатите за постигната прва класа во тестовите за широка потрошувачка, како и за квалитетот, издржливоста и неверојатниот дизајн, брендот Горење е препознатлив ширум целиот свет.

Како всушност работи машината за миење садови?

Доколку некогаш сте се запрашале како всушност работи машината за миење садови, би сакале накратко да го опишеме нејзиното основно функционирање: во моментот кога ќе ја вклучите, кадата од машината за миење садови почнува да се полни со вода. Водата потоа се загрева до посакуваната температура, во опсег од 40 до 70 °C. Следниот чекор е автоматско отворање на одделот каде што го ставате преферираниот детергент, кој потоа почнува полека да се раствора во водата. Ротирачката пумпа на дното на машината за миење садови осигурува дека со водата со сапуница се испрскани сите садови во кадата за миење садови. Садовите потоа се мијат во вода со сапуница околу половина час. Следен чекор е испумпување на нечистата вода од машината за миење садови и впумпување на нова, чиста вода за плакнење. Ротирачката пумпа, распрснувајќи ја водата наоколу, осигурува дека садовите се темелно исплакнати. Потоа, водата се испумпува и топол воздух циркулира во внатрешноста на машината за миење садови за да се исушат садовите. Иако може да звучи невообичаено, садовите измиени во машината за миење садови се почисти отколку кога би се миеле рачно бидејќи високите работни температури ефикасно ги отстрануваат сите нечистотии и ги уништуваат повеќето бактерии.

ПРОИЗВОДИ ЗА МАШИНАТА ЗА МИЕЊЕ САДОВИ

За да ја одржуваме нашата машина за миење садови во оптимална состојба за работа и да осигураме дека нашите садови излегуваат како нови, како и да го продолжиме нејзиниот животен век, треба да инвестираме во нејзиното одржување и во соодветни производи за машини за миење садови, како што се: сол за машина за миење садови, висококвалитетни детергенти, раствори за плакнење и сл.

Солта за машина за миење садови е активна состојка додадена на процесот на миење садови со цел да се омекне тврдата вода. Содржи природни состојки, претежно натриум хлорид и честопати и масла од агруми. Водата што излегува од мрежите за водоснабдување е обично тврда, како резултат на тоа предизвикува наслојки од варовник на различни делови од машината за миење садови, како и на садовите. Солта за машина за миење садови всушност не влегува во машината за миење садови, туку тече низ нејзиниот дел за омекнување, обезбедувајќи натриум за јонската размена во машината за миење садови која се одвива во делот за омекнување. Кога ќе се направи обновување со натриум, во текот на работењето се одвива привлекување и заробување на јоните на магнезиум и калциум во тврдата вода. Кога садовите се мијат со мека вода, потребни се помалку хемиски агенси. Солта за миење садови е неопходна состојка при миењето на садовите во машината за миење садови. Повеќето современи машини за миење садови имаат вграден сензор кој детектира ниско ниво на сол и ги предупредува корисниците кога треба да го надополнуваат. Треба да знаете дека солта за миење садови не е иста со кујнската што ја користиме при подготовка на храна. Големината на гранулата за сол во машината за миење садови е поголема и гарантира дека солта се раствора побавно, додека таа е, исто така, ослободена од други додатоци содржани во солта наменета за прехрана (натриум јодид, магнезиум хлорид и други средства против стврднување) кои можат да ги оштетат деловите за јонска размена или да ги инхибираат нивните перформанси. Затоа не се препорачува употреба на кујнска сол во машината за миење садови.

Покрај солта за машина за миење садови, средствата за плакнење овозможуваат да не остануваат дамки од вода на садовите по миењето, што инаку ги забележуваме главно на чашите и на садовите од нерѓосувачки челик. Современите машини за миење садови автоматски ги известуваат корисниците дека треба да додадат раствор за плакнење.

Запомнете ги предметите кои никогаш не треба да ги миете во машината за миење садови

Не е препорачливо да се мијат дрвени предмети во машината за миење садови, како што се дрвени табли за сечкање, лажици, чинии и слично. Дрвото е природен материјал кој не реагира добро на топење во топла вода и на хемикалии. Ако миете дрво во машината за миење садови, тоа побрзо ќе испука (дури и по првото миење!) И ќе стане неупотребливо.

За да спречите гребење и оштетување, избегнувајте го ставањето садови или предмети од кристално стакло во машината за миење садови. Наместо тоа, многу е подобро да ги миете овие предмети рачно.

Исто така, не се препорачува миење на тавите од леано железо и на тефлонските тави во машината за миење садови, бидејќи чувствителните тефлонски облоги се склони кон оштетување, а оштетените тефлонски тави не се погодни за употреба и се штетни за здравјето.

Исто така, предметите изработени од бакар не треба да ги миете во машината за миење садови, бидејќи материјалот ќе го изгуби оригиналниот сјај и тоа може да ви го уништи денот. Секогаш мијте ги бакарни предмети рачно.

Термосадовите се уште еден вид садови што секогаш треба да ги миете рачно! Високите температури ќе ја оштетат термичката заштита и вашите термоси нема да бидат во состојба да обезбедуваат топлинска изолација.

Исто така, внимавајте на ножевите. Висококвалитетните ножеви не се евтини и веројатно не сакате високите температури и хемикалии да ги уништат нивните сечила.

Никогаш не заборавајте да ги извадите етикетите од садовите пред да ги ставите во машината за миење садови! Остатоците од хартија и лепак може да се заглават во филтрите и да претставуваат вистински ризик за оштетување на машината за миење садови.

Ако ја изберете вистинската машина и ако се грижите за неа, машината за миење садови ќе ви служи добро многу години, без оглед на тоа колку често ја користите. Со избирање на машината за миење садови на Горење ќе добиете незаменлив асистент кој ќе ги сработи тешките работи во кујната додека вие ќе можете да се олабавите и да го поминете времето така како што сакате.